Ontwikkeling wespennest

Geschreven door

Bouw wespennest start al in Maart

Zodra het in het voorjaar warmer wordt ontwaakt de koningin uit haar winterslaap en gaat ze op zoek naar een geschikte plaats om een nieuw wespennest te bouwen. Wespennesten komen op de meest vreemde plaatsen voor. Ze kunnen in de spouwmuur, in de grond, tuinhuisjes, vogelhuisjes, onder kozijnen, in struiken en hagen en vaak onder dak- en dakkapel worden gemaakt. Het wespennest wordt hoofdzakelijk gemaakt van verweerd hout, dat de wespen fijnkauwen tot een soort papier-maché. Hiervan maken ze het wespennest en nadat de eerste raten gemaakt zijn worden daar eitjes in gelegd. Na 3-4 weken komen de eerste wespen uit de eitjes. Deze noemen we de werksters. Deze zorgen voor het maken van het wespennest en het voeden van de larven. Dit gaat door tot het einde van de zomer. 

Wespennest vanaf begin Oktober

Aan het eind van de zomer komen de laatste eitjes uit, dit zijn echter geen werksters, maar mannetjes en koninginnen. De hoeveelheid koninginnen en mannetjes is afhankelijk van de grootte van het wespennest. Dit zijn de laatste ontwikkelingen van een wespennest. Na de bevruchting van de koningin en voor het intreden van de winter periode gaan de nieuwe koninginnen (en komen meerdere koninginnen voort uit een wespennest) op zoek naar geschikte schuilplaatsen waar ze zullen overwinteren. Na overwintering begint deze cyclus opnieuw.

 

Wespennest in de winter

Alle werksters, mannetjes en de `oude` koningin gaan dood en het wespennest blijft leeg achter. Dit wespennest zal nooit opnieuw gebruikt worden.

Actueel:

De wespennesten zijn nu allemaal leeg. Koninginnen zijn in winterslaap en bevriezen niet ."Het lichaam maakt een soort antivries vloeistof aan, waardoor ze niet door de kou omkomen.

Wespennest aan de buitenkant van de woning