Herfstvliegen op zolder of slaapkamer

Geschreven door

Op mooie herfstdagen komen herfstvliegen ons lastig vallen. Dit zijn vliegen, die soms massaal op zonnige dagen in September en Oktober naar onze woning of bedrijfsruimte komen.

 

Deze herfstvliegen, die in de zomer in het gras leven, zoeken in het najaar een plaats waar ze kunnen overwinteren. Soms gaat het over duizenden vliegen die in de spouwmuur kruipen om vorstvrij te overwinteren. In de meeste gevallen is de overlast alleen op het moment van aanvliegen. Later, als ze rustig in de muur zitten, is de overlast vaak over. Soms wil het wel eens voorkomen dat ze per ongeluk binnen komen als er naden of kieren in het dakbeschot zitten. Vaak is dan het afkitten niet afdoende om de overlast weg te nemen. 

Er zijn drie soorten herfstvliegen; de herfstvlieg, de klustervlieg en de grasvlieg. De laatste soort zoekt eigenlijk alleen hoge gebouwen uit om te overwinteren, maar geeft wel de meeste overlast omdat ze veel kleiner zijn dan de andere twee soorten en vaak met tienduizenden, zo niet met honderdduizenden tegelijk, aan komen vliegen.

Het dichten van naden en kieren kan voor wat betreft de eerste twee soorten wel helpen, maar voor de grasvlieg die zo klein is als een fruitvlieg, is wering zo goed als onmogelijk.

Meestal duurt de overlast enkele dagen tot enkele weken. Uiteindelijk stopt de overlast pas definitief als ze na het voorjaar weer uit hun "overwinterplaats" verdwenen zijn. Voor informatie over bestrijding van deze vliegen kunt u contact opnemen via de telefoon of mail.